⚠ שימו לב!

הדף שאתם קוראים לקוּח מארכיון האתר „מילים דיגיטליות”.
לאתר במתכונתו החדשה לחצו כאן.

הוספת תמיכה בדו־כיווניות ב־WordPress
‎2005·01·22‏

ב"השראת" ההוראות של שושנה פורבס להוספת תמיכה בדו־כיווניות בעברית ב־Movable Type, כתבתי הוראות ליצירת בלוג עברי (או ערבי, או פרסי, או סורי, או כל בלוג בשפה שנכתבת מימין לשמאל) ב־WordPress.

מי שכבר יש לו בלוג WordPress פועל יכול לדלג לשלב השני.

שלב ראשון - התקנת WordPress

WordPress היא מערכת חופשית ליצירה ותחזוק בלוגים. היא נוחה מאוד לשימוש, ובנויה באופן יפה (כדאי לקרוא את הסורס, ב־PHP, ואת הטבלאות שב־database: הם מאורגנים באופן חסכוני ואסתטי).

כדי לבנות בלוג בעזרת WordPress צריך שני דברים:

כמו שאפשר לראות מהכתובת של האתר הזה (www.cs.huji.ac.il), לתלמידי מדעי־המחשב באוניברסיטה העברית הבעיה הראשונה כבר פתורה: הספריה www ב־home directory של המשתמש נגישה מהאינטרנט, עם תמיכה ב־PHP.
הרשאה למסד־נתונים, ושטח איכסון עם תמיכה ב־PHP, אפשר לקבל בחינם באתר freepgs.com. השרת מאוד איטי, אבל חינמי לשימוש.

הורידו את ה־nightly build האחרון (גרסה 1.2.2 שמופיעה כרגע כגרסה היציבה לא מתאימה לנו כל־כך, בגלל העדר התמיכה הגמישה ב־themes), ופרסו אותו בשרת שבו אתם מתקינים את WordPress. עקבו אחר ההוראות שנמצאות כאן.

אם אתם רוצים לאפשר העלאה של קבצים דרך הממשק של WordPress, תצטרכו לתת הרשאות מתאימות לספריה המשותפת: chmod 777. יש מי שלא ירצה לאפשר את זה, בגלל שכך גם משתמשים שהם לא אתם יוכלו להעלות, למחוק ולשנות קבצים באתר. מנהל־קבצים די נוח אפשר להוריד מכאן.

שלב שני - הוספת תמיכה בעברית

בשלב זה אמור להיות לכם בלוג פועל, אבל בלי תמיכה בכתיבה מימין לשמאל.

הגדרות הכיווניות והשפה מוגדרות לכל theme בנפרד, ב־theme עצמו. ה־themes הדיפולטיביים דווקא קשים יותר לקינפוג מאחרים. אני משתמש ב־Conestoga Street של Theron Parlin.

איך לערוך את ה־theme?
הכנסו לחלק האדמיניסטרציה של הבלוג (yoursite/wp-admin) ובחרו ב־Presentation. משם - ל־Theme Editor. הגדרות הכיווניות הכלליות נמצאות בחלק body של ה־Stylesheet: הוסיפו את השורה

direction: rtl;

(אלו הם ראשי־תיבות של Right-To-Left).
עכשיו, אחרי שעדכנתם את הקובץ (בעזרת Update File) אמור להיות לכם בלוג שמיושר לימין ברובו, אבל עם כיתובים של המערכת, דוגמת קישור "הגיבו", באנגלית. עכשיו צריך לעבור על המחרוזות ב־templates השונים ולתרגם אותן לעברית. בחלק מה־themes יש הגדרות לוקאליות של כיווניות שדורסות מקומית את ההגדרות הכלליות: החליפו ltr ב־rtl ו־left ב־right במקומות המתאימים.
כדי שה־browser של המשתמש ומנועי־חיפוש ידעו שמדובר באתר בעברית, צריך להוסיף את lang="he" לתג ה־body ב־Header Template.

סוף־סוף. עכשיו יש לכם מערכת בלוג עברית למהדרין! :-)

אם הסתבכתם בהתקנה או בקינפוג, אשמח לעזור.

תגים