⚠ שימו לב!

הדף שאתם קוראים לקוּח מארכיון האתר „מילים דיגיטליות”.
לאתר במתכונתו החדשה לחצו כאן.

גינה לנו חביבה
‎2013·06·29‏

לפני כמה חודשים מצאתי, להפתעתי, בתוך מכולה כזאת של אשפה אדמה. המון אדמה מאדניות, בעשרותיהן. אני לא יודע איפה באיזור החליפו כנראה את כל האדניות, אבל הרעיון שלהם למה לעשות עם אדמה טובה היה… לזרוק אותה ושמשאית תאסוף אותה ותוביל אותה למקום שבו אף אחד לא ישתמש בה. לקחתי ארגזים, קפצתי פנימה כמוצא שלל רב והתחלתי להעביר את האדמה משם כדי שיהיה אפשר לעשות בה שימוש. היה מעניין לראות את האופן שבו אנשים הסתכלו עלי כשאני על/בתוך הצפרדע…

תוך כדי ההעברה של הארגזים בנגלות, שהתבררה כעבודה די קשה פיזית, חשבתי מה לעשות עם האדמה. כבר כמה זמן בראש גילגלתי את הרעיון של ליישם גננות גרילה ליד הבית. המקום המתבקש היה ליד הקומפוסטר: המדרכה שם רחבה ויש שם איזור שלא נוצל לכלום מלבד לקקי של כלבים שהעירייה כמובן לא מנקה. לקחתי אמבטיה של הילדים שנשברה, מילאתי אדמה ושתלתי בתוכה ברוקולי מסכן שלא ממש גדל בעציץ שבו הוא היה במרפסת אצלנו. עם הזמן בינתיים הברוקולי גדל לתפארת (עדיין אין תפרחת אבל הוא נורא יפה; תסתכלו למטה) והגינה התרחבה לה. עכשיו הזמן להפסקת תמונות קצרה ולאחריה מיד נשוב בהמשך העמוד כאן למטה…

תצלום של הגינה, עם אילאיל

הילדה הכי קולית ביקום בפוזה מול הגינה. ביקשתי ממנה רשות לפרסם את התמונה באינטרנט.

תצלום של הגינה, בלי אילאיל

תצלום של אילאיל, בלי אילאיל. בפינה קומפוסטר

שלט שאילאיל הכינה

שלט מקסים שהיא הכינה וצילמה. באמצע מימין זה סרט וקשת בענן. למטה צומחים, מימין לשמאל, פרח, אלוורה ומיורן (כנראה). הלב זה כי היא אוהבת את הגינה, ככה היא אמרה.

אחרי שהתפעלנו, נמשיך. למה לעשות גינה כזאת? מכמה סיבות:

הגינונת בינתיים קטנה, ובהחלט יש כוונה להתרחב. ההתמקדות היא בצמחים שימושיים, כמו צמחי מאכל ומרפא. כדי להוסיף לחן ולחינוך הבוטני, עשיתי שלטים קטנים עם השם המדעי של הצמח, השם בעברית, ערבית וכמובן אספרנטו. לוקחים מקל של קרטיב שהילדים אכלו, רבע דף A4 מקופל לשניים ומהדק, מחברים ביחד והנה יש כזה שלט קטן שאפשר לתקוע באדמה, כמו שאפשר לראות בתמונות למעלה. הנה הרשימה של הצמחים שיש בינתיים. אני לא בוטנאי; אם יש כאן טעויות אשמח לעמוד מתוקן. בפרט, אני לא בטוח בזיהוי של מה שאני חושב שהוא מיורן, ובמין (species) של הפלפל החריף.

Origanum majorana Majorano المردقوش الكبير אֵזוֹב תַּרְבּוּתִי / מָיוֹרָן
Aloe vera Aloo vera الصبر الحقيقي אַלְוַי אֲמִתִּי / אָלוֹוֶרָה
Brassica oleracea Brokolo القرنبيط الأخضر בְּרוֹקוֹלִי
Cucurbita Kukurbo القرع דְּלַעַת
Vigna radiata Mungfabo الفول مونج מֶשׁ
Solanum lycopersicum var. cerasiforme Tomato («ĉeriza») البندورة עַגְבָנִיַּת שֶׁרִי
Petroselinum crispum Petroselo البقدونس פֶּטְרוֹזִילְיָה
Capsicum annuum? Kapsiko الفلفل الحار פִּלְפֶּלֶת צִ׳ילִי
Portulaca oleracea Portulako البقلة الحمقاء רְגֵלַת הַגִּנָּה / רִגְ׳לֵה
Ocimum basilicum Bazilio الريحان רֵיחָן / בָּזִילִיקוּם

הרִג׳לה העצמאית צומחת באדמה והגיעה לבד, אבל היא מקבלת מים ואני מקווה שתמשיך ותתפשט (זה נורא טעים).

כשעבדנו אתמול אילאיל אמרה שהיא רוצה שיהיו גם פרחים. קצת זמן אחר־כך, הופס, עבר מישהו בדרך לזבל לזרוק פרחים שעקר בגינה שלו. ביקשתי ממנו את הפרחים. הם במצב די רע, ואני מקווה שישתקמו. אני לא יודע איזה פרחים אלה בדיוק.

אז אתם מוזמנים לבוא לבקר בגינונת, ברח׳ הנחל בגבעה הצרפתית בירושלים. אני בטוח שאילאיל וראם ישמחו להסביר לכם מה כל צמח ומה אפשר לעשות איתו. אם אתם שותפים במשהו דומה, או אם הפוסט הזה נתן לכם רעיון או השראה, אשמח מאוד לשמוע, ואולי גם לבוא לכרסם ☺

לכל ההורים שעדיין מחפשים מה לעשות עם הילדים בחופש: עוד משהו שאפשר לעשות זה להכין עם הילדים איזה אוכל ביתי מגניב שנשמר (אנחנו הכנו בפס־ייצור מאולתר במטבח ריבת תמרים מתמרי ברהי אורגניים מהקיבוץ האנרכיסטי סמר, כדוגמה) וללכת למקום מרכזי ולחלק אותו לכל מי שרוצה. מובטחת סיצואציה מעניינת ומלמדת. אם רוצים, אפשר להציע למי שמקבלים את מה שהכנתם לתת לכם, לא באופן הכרחי ורק אם מתחשק להם, משהו מעניין; אנחנו קיבלנו כמה דברים מפתיעים. אפשר לכתוב על זה פוסט שלם, אבל כבר ממש מאוחר ומחר יש יום מלא פעילות מרגע שהילדים פוקחים את העיניים…. רק אגיד לכל מי שזה מרגיש לו מוזר לו לתת דברים בחינם ש: א. כדאי לחשוב למה זה ואם רוצים להמשיך להרגיש ככה; ב. זה הרבה יותר זול מיום בקייטנה או מכניסה לאנשהו בתשלום והרבה יותר מעניין, מעשיר, בונה ונעים, כך שאפילו באיזה הגיון כלכלי־קמצני זה הגיוני.

תגים