שעונים דיגיטליים־אנלוגיים של קסיו
השוואה בין מודל AE-20W המקורי (מימין) והחידוש LF-20W (משמאל). סליחה על הרקע המזוויע, אבל זאת התמונה הטובה ביותר שהצלחתי למצוא וכוללת את שני השעונים זה לצד זה…(מקור)
1. רקע
ל־Casio יש סדרה של שעונים משנות השמונים שנקראת Twin-Graph. אלה שעונים עם תצוגת LCD, כמו רוב השעונים הדיגיטליים, אבל בניגוד לרוב השעונים הדיגיטליים התצוגה היא לא רק של מספרים אלא גם של מחוגים, כשהדבר המגניב הוא שהמחוגים הם לא מחוגים פיזיים אלא מחוגים מדומים כחלק ממסך ה־LCDרקע למי שלא מכירותמכירים: כיום תצוגות LCD נפוצות במסכי מחשב וטלפונים, וכוללות צבע מלא, תאורה אחורית ויכולת להציג פיקסלים. ככלל, בשנות השמונים ותחילת התשעים שלוש התכונות האלה היו חסרות: התצוגה היתה בשחור־לבן, ללא תאורה אחורית, ועם יכולת להציג צורות נתונות מראש בלבד (כמו תצוגת שבעה מקטעים בשביל להציג ספרות). גם שעונים דיגיטליים כיום בדרך כלל מונוכרומטיים ויכולים להציג רק צורות נתונות מראש; יש להם תאורה אחורית, אבל היא פועלת רק בלחיצת כפתור כדי לחסוך בסוללה. מעבר לשעונים, שימוש נהדר לתצוגה הזאת היה משחקים ניידים בסדרת Game & Watch של נינטנדו.. מלבד האסתטיקה של השעונים האלה, שמוצאת חן בעיני (במיוחד ה־AE-20W), שני ההיבטים היחודיים של התצוגה מדברים אלי: גם העובדה שהיא לא רק דיגיטלית או רק אנלוגית אלא גם וגם, וגם העובדה שהתצוגה האנלוגית היא בעצם ייצוג של כזאת באופן דיגיטלי. אם נעשה לזה הקבלה של פסיכולוגיה בשקל למיניות ומגדר, מבחינת ההיבט הראשון השעונים האלה הם ביסקסואלים ולא־בינאריים, ומבחינת ההיבט השני עם עושים performance של שעון מחוגים (כמו performance של מגדר א-לה באטלר) ולאור זה שהם עושים את זה באופן שונה ממה שמצופה מהם חברתית לפי הטכנולוגיה שאיתה הם נולדו (מסך LCD ולא מחוגים פיזיים שמסתובבים), הם שעונים טרנסים (DTA, יענו digital to analogueהידעת? יש גם שעונים ATD.…) ^_^
ה־AE-20W שימש אותי מהילדות עד התואר הראשון, כשאיבדתי אותו אחרי שהסרתי אותו בזמן מבחן ושכחתי אותו באולם. בינתיים הפסיקו לייצר את המודל הזה, כמו את כל הסדרה, ורעיתי בשדות אחרים. לפני שנתיים החלטתי לקנות שעון כזה יד שניה; לאור זה שמדובר היום בפריטי אספנות, המחירים שלהם לא זולים, אבל עם סבלנות הצלחתי לקמבן אחד במחיר סבירהטריק היה, אגב, לקנות בנפרד שעון ללא רצועה (שהיה זול משמעותית ביחס לאחרים) ורצועה של מודל AE-21 (שיוצרת ביחד עם השעון יציר כלאיים שנראה טוב). יצרתי חיפוש שמור ב־eBay על המחרוזת AE-20W (כך שכל פעם שעלה שעון חדש לאתר קיבלתי על זה התראה), התאזרתי בסבלנות וכשהגיע אחד זול מספיק קניתי אותו + רצועה.. ברור שהנוסטלגיה משחקת תפקיד, אבל לדעתי באמת מדובר בשעון טוב, גם מבחינת המראה וגם מבחינת התכונות (שעון+תאריך, חמישה זמני צלצול, איזור זמן שני, טיימר וסטופר), בטח כשמשוותמשווים אותו לרוב השעונים שיש היום וכוללים את התכונות האלה, שעונים מגושמים ולא עדינים (אני מסתכלת עליך, סדרת G-Shock).
היה מוזר לי שקסיו ממשיכה לייצר את ה־F-91W האגדי והנפלא ועושה חידושים למגוון שעונים מהקטלוג שלה, אבל הסדרה הזאת נעדרת. סדרת ה־Twin-Graph נחשבת לסוג של גביע קדוש בהקשר של אספנות שעוני קסיו היסטוריים, והיה תמוה בעיני למה החברה לא מנצלת את זה בשביל לעשות לה חידוש ולקצור רווחים (הרי זה לא שהחברה מרוויחה משוק היד שניה של שעונים משנות ה־80). שמחתי לשמוע היום שבסופו של דבר יצא חידוש לאחרונה. סוף כל סוף אפשר להשיג שעונים כאלה בלי לקרוע את הכיס, ועם פיצ׳רים חדשים נחמדים. סקירות על המודל החדש תוכלו למצוא כאן וכאן.
2. השוואה
2.1. יתרונות ל־LF-20W (המודל החדש)
מגוון הצבעים של LF-20W(מקור)
- מחיר סביר ונגיש.
- אפשר להשיג בקלות, כולל לקנות בחנות פיזית.
- מצב חדש. שעוני AE-20W במצב „כחדש” או new old stock זה משהו שצריך לקחת משכנתא בשבילו.
- תאורה. המודל הישן לא שמיש בחושך.
- מגוון צבעים: שחור, ירקרק־אפרפר, סגול חציל, לבן ואפור. המודל הישן הגיע בשחור (AE-20W1), לבן (AE-20W2) ומתכת (AE-200).
- השעה תמיד מופיעה בתצוגת מחוגים, לא משנה באיזה מסך נמצאותנמצאים, מה שהופך אותה לשימושית, כי היא נותנת מידע נוסף על התצוגה המספרית ולא רק משקפת אותה.
- במסך הראשי מוצג היום בשבוע. במודל הישן היה צריך ללחוץ על כפתור כדי לראות את היום בשבוע.
- תמיכה בתאריכים שאחרי 2019, שהמודל הישן לא תומך בהם. זה לא מאוד משמעותי, כי אם מכוונותמכוונים את השעון 28 שנים אחורה הימים בשבוע ואורכי החודשים מסתדרים (וזה נחמד ש־1995 עכשיו…).
- אפשרות ליצור התראות (אק״א שעון מעורר) שחוזרות כל יום או שמצלצלות רק פעם אחת.
- רטרו חדש זה מגניב. זה כמו Shovel Knight רק בשעון.
2.2. יתרונות ל־AE-20W (המודל הישן)
- כפתורים יפים יותר. הכפתורים של גרסאות הפלסטיק של המודל הישן היו עשויים פלסטיק והתאימו למראה של השעון. בפרט, בגרסה הלבנה היו כפתורים כחולים שהלכו ביחד נהדר עם הכחול שבמסגרת וברצועה (ר׳ תמונה). לעומת זאת, במודל החדש כל הכפתורים עגולים, קטנים וממתכת.
- העיגול הקטן. במודל הישן העיגול הקטן היה מחולק ל־59 פלחים, שבתצוגה הראשית שימשו כדי להציג את השניות. במודל החדש, לעומת זאת, הוא מחולק ל־10 פלחים, שאין להם ממש פונקציה מועילה (כמו העיגולים המיותרים ב־AE-1300WH): השניות מוצגות בתצוגת המחוגים הראשית (בדומה ל־AE-1200WH), מה שמייתר את העיגול הקטן. מבחינתי, קפיצות של 1/59 לא מפריעות, אבל קפיצות של 1/10 מושכות את העין בצורה מציקה שמפריעה לקרוא את השעה.
- אנימציות מגניבות. כמו שתוכלו לראות בסרטון הזה, במודל הישן יש אנימציות חמודות כשהשעון מצלצל (כל שעה / בשעון המעורר / כשהטיימר מסתיים), ובנוסף בסטופר ובטיימר אפשר לראות ויזואלית את הזמן מתמלא/מתחסר בתצוגה ה„אנלוגית”לדעתי הפתרון הטוב ביותר מבחינת ההצגה של השעה בכל המסכים מחד והוויזואליזציה בסטופר ובטיימר מאידך הוא להנות מכל העולמות: להשתמש במחוגים בשביל האנימציה של הסטופר והטיימר ולהציג את השעה בחלון הדיגיטלי הקטן (במקום שבו במסך הראשי מוצג התאריך)..
- ה„פונט” של המספרים נחמד יותר: לפי הצילומים, נראה שהוא טיפה רחב ועבה יותר.
- נוסטלגיה.
- היתרון הסביבתי שבקניין חפץ ישן.
הבדלים שאין בהם יתרון חד לצד אחד:
- המסגרת החדשה נקיה ומינימליסטית יותר, בעוד שזו הישנה כוללת צבע (כחול ואדום) ומראה יותר אייטיזי.
- כיוון השעון השני במודל החדש הוא לפי ערים, בעוד שבישן זה פשוט עוד שעון שאפשר לכוון. היתרון של הכיוון לפי ערים הוא הנוחות שנובעת מכך שלא צריך לחשב או לבדוק את הזמן במקום השני. היתרון בכיוון ידני של השעון השני הוא שאפשר לכוון באופן שרירותי להבדלים של פחות משעהלא בדקתי אם כל ההיסטים מ־UTC שיש בהם שימוש נתמכים במודל החדש. (ר׳ הפרק הזה בפודקאסט התשובה) או נצל אותו למטרות אחרות (כמו סטופר נוסף, אם מכוונותמכוונים ל־0:00).
3. מבט לעתיד
משמח לשמוע שהמודל החדש נמכר היטב ויש כבר חסרים במלאי, אם כי יכול להיות שמדובר בטכניקה המפוקפקת של יצירת מחסור מלאכותי כדי ליצור הייפ. אני מקווה שיהיו חידושים גם ל־AE-21W ול־AE-22W, ושקסיו ישכילו ליצור אותם באופן העדיף (לדעתי) מבחינת הכפתורים, ההפרדה הגבוהה בעיגול הקטן (ב־AE-21W) או הבר (ב־AE-22W), האנימציות והפונט. כמו שהדברים נראית כעת אני לא רואה טעם לקנות לעצמי את המודל החדש כשיש לי את הישן, אבל אם יצאו צבעים חדשים ושמחים יותר (כמו בסדרות F-91-WC ו־F-91-WS) יש סיכוי שאתפתה… אם אתאתה מחפשת שעון, נראה לי שזאת אופציה מעולה לשקול; הם נראים ממש יפים בעיני (במיוחד הלבן).
תגובות
התגובות כאן מייצגות את השרשור הזה בפדיוורס; הסבר על הפדיוורס כתבתי כאן (במשפט אחד מזוקק: הפדיוורס הוא רשתות חברתיות כפי שהן צריכות להיות, ברוח של שיתוף פעולה, פתיחוּת, עצמאות וביזור). כדי להגיב כל מה שצריך לעשות הוא את הכתובת של השרשור ולהדביק אותה בשורת החיפוש באפליקציה (אני אוהבת את Fedilab, אבל כל אפליקציה תעבוד) או בממשק הווב של המערכת שבעזרתה אתן ניגשות לפדיוורס (קלקי, מסטודון או כל מערכת אחרת).
כדי לא להעמיס על השרתים בפדיוורס, התגובות לדף נטענות רק אחרי לחיצה על הכפתור הזה: