הפדיוורס (fediverse): רשת חברתית מבוזרת
1. מה זה הפדיוורס?
הפדיוורס הוא רשת מבוזרת של רשתות חברתיות בקוד פתוח, שלא נתונות באופן ריכוזי בידי תאגידי ענק קפיטליסטיים ותאבי־ממון אלא נמצאות בידי א·נשים כמוני וכמוך. הרשתות מחוברות כפדרציה של קהילות עצמאיותלכן השם: Fediverse = federated + universe., כך שכל החשבונות בכל הרשתות יכולים בקלות לתקשר אחד עם השני (עקיבה, תגובות, חיבובים, שיתופים וכד׳). הביזור על פני שרתים שונים לא מהווה מכשול טכני בשימוש שוטף תודות לפרוטוקול משותף (ActivityPub), שמאפשר תקשורת חלקה בין השרתים באופן שקוף לנו המשתמשותהמשתמשים. יכול להיות שנתקלתןנתקלתם בשם „מסטודון” (Mastodon); זוהי הפלטפורמה הנפוצה ביותר בפדיוורס, אבל היא רק אחת מרבות (וכולן יודעות לדבר אחת עם השניה). פלטפורמות נוספות כוללות את Pixelfed (פלטפורמה עם התמחות בתמונות; „כמו אינסטגרם ופליקר”), PeerTube (התמחות בסרטונים; „כמו יוטיוב ו־Vimeo”), BookWyrm (מעקב קריאה והמלצות ספרים; „כמו goodreads ו־LibraryThing”), kbin ו־Lemmy (תוכן עם דירוג; „כמו Reddit”), Funkwhale (אודיו; „כמו SoundCloud”), Mobilizon (אירועים; „כמו אירועים בפייסבוק”), WordPress, WriteFreely, ו־Plume (בלוגים; „כמו ישראבלוג…”), ופלטפורמות רבות נוספות שהמשותף לכולן הוא שהן מחוברות אחת לשניה בפדרציה.
התקשורת בפדיוורס לא מרוכזת בכמה „גנים נעולים”לשם השוואה, בפֿיד בטוויטר מופיעים רק חשבונות בטוויטר ורק איתם אפשר לתקשר מתוך טוויטר, בפֿיד בפייסבוק מופיעים רק חשבונות בפייסבוק ורק איתם אפשר לתקשר מתוך פייסבוק, בפֿיד ביוטיוב מופיעים רק חשבונות ביוטיוב ורק איתם אפשר לתקשר מתוך יוטיוב, וכד׳. אלא פתוחה ובנויה על שיתוף פעולה הדדיתחשביתחשוב איך זה היה אם מהחשבון שלך באינסטגרם היית יכולהיכול להגיב לווידאו ביוטיוב. בפדיוורס זה אפשרי: Pixelfed ו־PeerTube, לדוגמה בהתאמה, יודעים לדבר אחד עם השני.. מלבד הביזור יש כמה הבדלים נוספים: מימין רשת ריכוזית (שרת יחיד והרבה משתמשותמשתמשים); משמאל רשת פדרטיבית (הרבה שרתים והרבה משתמשותמשתמשים).(מקור)
- מודרציה קהילתית שבאמת עובדת ומרחיקה מזיקים. כדי להתגונן משיח רעיל וּמַלְאֶה של טרוליוּת, גזענות, מיזוגניה, להט״בופוביה ושאר סוגים של חלאנות, אפשר לחסום חשבונות מסויימים או שרתים שלמים, וחסימות יכולות להתבצע הן מצד משתמשת בודדתמשתמש בודד והן מצד שרת שלם באופן גורף. הנורמה היא שאם שרת לא מסלק מתוכו חשבונות שמתנהגים באופן רעיל, השרת כולו נחסם על ידי שרתים אחרים; מעבר זה שבפועל זה עוצר את הרעל מלפעפע ברחבי הפדרציה, זה גם נותן מוטיבציה לצוותי המודרציה לעשות את העבודה שלהם כראוי ולהקפיד על זה שיתקיים שיח מכבד ונעים. בשורה התחתונה זה אומר שבפדיוורס כמעט ולא תתקליתתקל בשנאת החינם שרווחת ברשתות המסחריות, בזכות נורמות התנהגות אחרות ומודרציה ברמת הקהילה.
- הפֿיד הראשי מציג את ההודעות מהחשבונות שאת עוקבתאתה עוקב אחריהם לפי סדר כרונולוגי פשוט, בלי כל מני אלגוריתמים עלומים שהמטרה שלהם היא לעורר engagement בכל מני דרכים מפוקפקות כדי להגדיל את ההתמכרות לרשת ולהעמיס את כיסי התאגידים בעוד כסף מפרסומות.
- אם כבר מדברותמדברים על זה, המודל הכלכלי של הפדיוורס לא בנוי על פרסומות, אלא על תמיכה ושותפות מצד הקהילה. מה שזה אומר זה שאין פרסומות או פוסטים/חשבונות מקודמים בכלל, אבל מי שיכולותיכולים להשתתף בכיסוי ההוצאות (חשמל, תעבורה, חומרה, תשלום לחברת אכסון וכד׳) תורמותתורמים כל חודש קצת כדי להחזיק ביחד את השרת.
לסיכום, הפדיוורס הוא בעצם רשתות חברתיות כפי שהן צריכות להיות, ברוח של שיתוף פעולה, פתיחוּת, עצמאות וביזור, על ידי מי שמשתמשותמשתמשים בהן ולמען מי שמשתמשותמשתמשים בהן.
זה היה ההסבר שלי בקווים כללים, באופן קצת ערטילאי במתכוון (כדי לתפוס את היער בלי לעסוק בעצים וענפיהם). שאר הדף מוקדש להפניות למידע נוסף ולדרכים להצטרף אל הפדיוורס בפועל.אם מעניין אותך לעקוב אחרי בפדיוורס, קישורים לחשבונות שלי מופיעים כאן.
הצעה ללוגו עבור הפדיוורס.(מקור)
2. סרטונים והרצאות
הסברים קצרים ותמציתיים:
שני סרטונים באנגלית:
- מהו הפדיוורס? (עם כתוביות במגוון שפות).
- מסטודון ב־180 שניות (עם כתוביות באנגלית).
- בעברית. הסרטון הזה הוא על מסטודון — פלטפורמה פופולרית בפדיוורס — אבל הוא רלוונטי באופן כללי.
הרצאות בעברית:
- שתי הרצאות של גיא שפר: אחת ארוכה ואחת קצרה.
- מפגש זום עם טליה נחמיה.
הסברים באנגלית, מפי רולטיים, שונליקה ואדי.
3. כתבות ופוסטים
- דבר (ניצן צבי כהן).
- tech12 (אמיתי זיו).
- אינטרנט ישראל (רן בר־זיק).
- TheMarker (רן בר־זיק).
- המדריך למסטודון ולפדיוורס למתחילות של תווות.ים כולל שלל טיפים והכוונות, ודומה קצת לדף הזה.
4. הקהילה העברית
יש בפדיוורס קהילה עברית. בזכות האופי המבוזר, אפשר עקרונית לכתוב בעברית מכל שרת; עם זאת, בפועל הרוב המוחלט של השיח בעברית מתקיים במסגרת כמה שרתים יעודיים (ה„פֶדְעִבְרִית”), ואלו הם (לפי מספר המשתמשות הפעילותמשתמשים הפעילים): תווות.יםלא אכנס כאן לפרטים, אבל מנסיוני האישי אמליץ לחשוב פעמיים לפני החלטה על רישום ב„תווות.ים”. הגישה וההתנהלות של צוות האדמיניסטרציה בכל מה שקשור לטיפול בשיח שנאה ולביקורת על ההתנהלות של הצוות יכולה להיות טובה יותר לדעתי (ובגלל זה עברתי להד.ים). כדאי להצטרף לאחד השרתים האחרים, הקטנים יותר; עדיין תוכלו להיות בקשר עם א·נשים מתווות.ים, כמובן., היו.ש, לפטודון, הד.ים, קשקוש, רשת.סוציאל, עצלן.רוץ, תות.
הודעות פומביות מכל השרתים העבריים מרוכזות כאן.
השרתים דלעיל מיועדים לשיחות כלליות (א־לה פייסבוק וטוויטר). השרתים העבריים הבאים מיועדים למטרות ספציפיות:
- איבנ.תווות.ים לאירועים (השו׳ האירועים בפייסבוק).
- צינור.של.נו וה־PeerTube של עמותת המקור לסרטונים (השו׳ יוטיוב או Vimeo).
- קרם.תווות.ים לבלוגים (השו׳ WordPressל־WordPress יש תוסף שמאפשר לבלוגים להוות חלק מהפדיוורס. הוא פשוט וקל ומגניב במיוחד. תחשביתחשוב לרגע אם היה אפשר להגיב ישירות מפייסבוק, טוויטר או טיקטוק לבלוג ה־WordPress שלך והכל היה מסונכרן באופן חלק… 🤯 או ישרא-בלוג).
5. קהילות נוספות
בנוסף לשרתים העבריים, יש עוד אלפי שרתים אחרים מכל הסוגים ברחבי העולם. תוכלו למצוא אותם בכמה מקומות:
- במאגר העצום הזה. נכון לעכשיו רשומים שם מעל 12,000 שרתים, והם מאורגנים לפי קטיגוריות, פלטפורמות, שפות ודומיינים.
- רשימת שרתי Firefish, הפלטפורמה החביבה עלי: היא בנויה באופן הכי נוח, וכוללת פיצ׳רים שימושייםשלושה פיצ׳רים שחביבים עלי במיוחד ולא נמצאים בכל הפלטפורמות הם: עץ ברור של תגובות עם קינון וצבעים; הגירה לא רק של רשימת העוקבותהעוקבים / נעקבותנעקבים, אלא גם של פוסטים ותגובות (בפיתוח, אם כי כבר שמיש); reactions עם כל האימוג׳י + אימוג׳י מיוחדים (כמו ה־👍💜 וכד׳ של פייסבוק, רק על סטרואידים).. מבין השרתים יש את sloth.run הדו־לשוני (עברית ואנגלית) ואת blahaj.zone, שאני משתמשת בו באנגלית.
- רשימת שרתי Mastodon, הפלטפורמה הנפוצה ביותר.
- הפניות נוספות תוכלו למצוא בדף „איך מחפשים שרתים?” של תווות.ים, כולל רקע בעברית על מבחר שרתים עבריים ולועזיים.
לפני שבוחרות שרת להצטרף אליו כדאי ללמוד עליו קצת:
- לקרוא את תנאי השרת ולראות שלא חסר בהם שום דבר חשוב לדעתך ולא נמצא בהם שום דבר שמפריע לך.
- להסתכל קצת על הפֿיד המקומי (כלומר, הודעות פומביות מהשרת) ולראות שנאות השכנותנאים השכנים בעינייךבעיניך.
הייתי ממליצה גם להמנע משרתים ענקיים כמו mastodon.social או mastodon.cloud, גם בגלל שבגדלים מוגזמים כאלה (מאות אלפי חשבונות) כבר אין משמעות לקהילה ואי אפשר לעשות מודרציה אפקטיביתואכן יש שרתים שמגבילים או חוסמים את שרתי הענק בדיוק בגלל בעיות של מודרציה (ובצדק, לענ״ד)., וגם בגלל שמעצם טבעם שרתים גדולים הם ריכוזיים ופוגעים באופי המבוזר של הרשת. במסגרת ההמנעות ממונוקולטורהבחקלאות, גידול גידול אחד בלבד, חד־זניות. והעדפת פוליקולטורהגידול גידולים מגוונים, רב־זניות., הייתי מציעה גם לשקול להמנע משימוש ב־Mastodon ולהעדיף פלטפורמות אחרות כגון Firefish, Akkoma או Pleroma. והמנעות שלישית לסיכום (שלא קשורה לבחירת שרת אלא לאיך אנחנו משתמשותמשתמשים בשרת שכבר בחרנו): בטלפון אל תתקינו את האפליקציה ה„רשמית” של מסטודון, שהיא מוגבלת ומקוצצת־יכולות, אלא אפליקציה מוצלחת יותר, כמו Tusky או Fedilab. למעשה, אין חובה בכלל להתקין אפליקציה חיצונית: אפשר ליצור מהאתר התנהגות כמו של אפליקציה, גם בפיירפוקסבפיירפוקס לוחצותלוחצים על ה־⋮ ליד שורת הכתובת ובוחרותבוחרים באפשרות של הוספה למסך הבית. וגם בדפדפנים אחרים.
6. צעדים ראשונים
רוצה להצטרף? מעולה! כתבתי מדריך בדיוק בשביל להקל על ההתאקלמות והצעדים הראשונים.
תגובות
התגובות כאן מייצגות את השרשור הזה בפדיוורס; הסבר על הפדיוורס כתבתי כאן (במשפט אחד מזוקק: הפדיוורס הוא רשתות חברתיות כפי שהן צריכות להיות, ברוח של שיתוף פעולה, פתיחוּת, עצמאות וביזור). כדי להגיב כל מה שצריך לעשות הוא את הכתובת של השרשור ולהדביק אותה בשורת החיפוש באפליקציה (אני אוהבת את Fedilab, אבל כל אפליקציה תעבוד) או בממשק הווב של המערכת שבעזרתה אתן ניגשות לפדיוורס (קלקי, מסטודון או כל מערכת אחרת).
כדי לא להעמיס על השרתים בפדיוורס, התגובות לדף נטענות רק אחרי לחיצה על הכפתור הזה: